Castelul/muzeul Iulia Hașdeu

Castelul Iulia Hașdeu din Câmpina este cunoscut și sub denumirea de “Templul Spiritului”, locul unde pianul cântă singur și vocea Iuliei se aude din când în când și unde diminețile se văd covoarele strânse și pene căzute din pălării de gală, ca după o seară dansantă.

Scriitorul și istoricul Bogdan Petriceicu Hașdeu a ridicat această clădire între anii 1893 – 1896, în memoria fiicei sale, Iulia Hașdeu. Acesta a fost locul de refugiu al lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, după moartea prematură a fiicei sale. Menirea acestui loc a fost de a mijloci comunicarea tatălui cu fiica sa, prin ședințele de spiritism ce aveau loc în această locație.

Iulia Hașdeu a fost un copil precoce, la doi ani jumătate știa să citească, la patru ani scria, la cinci ani compunea primele poezii, la opt ani trecea examenele de școală primară, iar la 11 ani termina liceul Sfântul Sava din București. La 16 ani studia la Facultatea de Litere a Universității Sorbona din Paris, fiind primul student român care studia la Sorbona. Din nefericire, la 18 ani s-a îmbolnăvit de tuberculoză și la 19 ani (în 1888) s-a stins din viață. La 20 de ani, Iulia Hașdeu ar fi fost prima femeie doctor în litere a Facultății de Litere a Universității Sorbona din Paris.

Fiind foarte afectat de dispariția fiicei sale, Hașdeu și-a găsit refugiul în spiritism, sperând ca astfel să păstreze legătura cu fiica sa și să comunice cu lumea de dincolo. Toate întâlnirile oculte erau descrise de Hașdeu într-un jurnal pe care l-a ținut între 1890 și 1913, perioadă în care s-a păstrat transcrierea a 101 ședințe de spiritism. Conform acestor scrieri, Iulia vorbea despre casă și îi dădea tatălui sau sfaturi privind diferite situații din viața acestuia. Conform relatărilor sale, planurile de construcție ale castelului i-ar fi fost transmise de către spiritul fiicei sale, în urma unei astfel de ședințe.

Clădirea este structurată din 3 turnuri de piatră în care este adăpostit și un templu. În interiorul castelului există multe elemente simbolistice (oglinzi, picturi, sculpturi), despre care se spune ca au fost cerute de către spiritul Iuliei Hașdeu.

Bogdan Petriceicu Hașdeu și-a petrecut ultimii zece de ani din viață în castel, acest templu fiind menit sa mijlocească relația spiritual a tatălui cu fiica sa.

În drum spre Muzeul Iulia Hașdeu se mai pot vizita ruinele Palatului Mavros Cantacuzino, Biserica Magureni, ruinele palatului Drăghici Cantacuzino, Ruinele Curții Domnești a Stancai Cantacuzino și Casa Memorială Nicolae Grigorescu.

  • Bulevadrul Carol I, nr 199, Campina, Jud. Prahova
  • 45.135833, 25.727460
  • 17.4 km
  • 22 minute
  • 0244 335 599