Degustare de tuica

Fiecare loc de pe Pamant trebuie incercat asa cum e el, cu oamenii lui, cu bucatele de prin partea locului si cu udaturile specifice, pentru a intelege cat mai bine locul, oamenii si traditiile lor.

Dacă vrei să te bucuri de peisajele toscane, nu ezita și mergi acolo. Dacă vrei să trăiești experienta pub-urilor londoneze ia-ți un city break și traieste viata reală a acestora, în Regatul Unit. Însă dacă vrei să simți aromele României, să ai pe masă cele mai bune vinuri românești, cea mai bună țuică și dacă în loc de truffes vrei să simți gustul deosebit al tăbârcii, nu ezita sa incerci toate aceste bunatati. Timpul de calitate este prea scurt pentru a încerca experiențe elvețiene în Bărăgan.

Pastrand si ducand mai departe traditia producerii tuicii de peste patru generatii, iti propunem o degustare a distilatului autentic romanesc .

Dacă ar fi să facem un drum al țuicii, în mod cert acesta va trebui să străbată zona Subcarpatică, trecând neapărat prin Vălenii de Munte și prin colinele roditoare ale Argeșului, unde era produsă și țuica de Glâmbocelu, preferata familiei Regale a României. La jumătatea distantei între aceste doua puncte de referință ale distilatului românesc tradițional, se află Satul Banului. Satul nostru nu era nici el mai puțin important la sfârșitul secolului XIX în privința producerii de băuturi distilate tradiționale. Conform dicționarului geografic al județului Prahova publicat în 1897, în anul 1892- 1893 s-au produs 83160 litrii
de țuică și 41580 litrii de vin.

Conform aceluiași dicționar, pe lângă cei 300 meri, 300 de peri și 1000 de nuci, existau în livezile satului și 90000 de pruni! In cele 12 poverne s-au produs cantități importante de țuică până la colectivizarea forțată din 1949-1962.

Există o legendă în sat care spune că într-un an, borhotul provenit din procesul de distilare a curs pe Valea Provitei până a ajuns în Dunăre. Chiar dacă nu a ajuns până acolo și s-a oprit mai jos cu doua-trei sate, este limpede că producțiile erau însemnate cantitativ.

Noi astăzi ducem mai departe rețetele tradiționale de distilate moștenite de la străbunicul nostru Ghiță Stan Dobre. Străbunicul nostru a avut o baterie cu cinci cazane în Satul Banului unde producea țuică și rachiu pe care le comercializa în propria lui prăvălie.

Te asteptam sa degusti distilatele noastre si sa te bucuri de ceea ce am invatat noi in peste 100 de ani de experienta.

Detalii degustare: se degusta tuica, rachiu, uium, tescovina si derivate

Degustarea este insotita de platouri cu neutralizatori de gust

Pret: 60 lei/ persoana