Trăsura și Șareta

Dacă veți alege să fiți oaspetele satului nostru, aveți posibilitatea să vă plimbați cu un Docar sau cu o Șareta/Cabrioletă ce au fost construite aici, la noi în sat cu foarte mult timp în urmă și recondiționate cu mult drag , iar în procesul de recondiționare cel mai important material folosit a fost „sufletul”. Docarul care vă stă la dispoziție are o istorie foarte interesantă : a fost construit în jurul anului 1920 și a aparținut cântărețului de strană din vechea biserică din Magureni, Ionescu Ion. Ionescu Ion a fost dascălul preotului Oprea între anii 1901 și 1945. Docarul a fost concentrat în Cel de-al Doilea Război Mondial de către armata română în anul 1943 și când s-a întors, în 1945, ca drept „răsplată” pentru efortul său de pe front, a fost confiscat de comuniști și a intrat în proprietatea CAP-ului din Magureni. După 1989 s-a întors acasă, la fam. Tifigiu, nepoții lui Ionescu Ion, de unde noi l-am luat și l-am recondiționat folosind tehnici tradiționale, oferindu-i posibilitatea de a vă spune povestea sa mai departe. Docarul are 4 locuri pentru adulți, dintre care unul este ocupat de vizitiu și vă poate plimba pe frumoasa vale a Rudei în scârțăitul roților de lemn și în zgomotul de tropot al cailor.

Cabrioletta are 2 locuri dintre care unul este ocupat de vizitiu deci practic se poate plimba o singură persoană. A aparținut străbunicului nostru Ghiță Stan Dobre ce o folosea în lungile sale călătorii de afaceri în vederea contractării prunelor de pe valea Provitei.

Modelul de șaretă este unul foarte, foarte rar și specific zonei de sud a României dar și foarte elegant, podul șaretei fiind foarte jos, aproape de pământ, fiind astfel lesne pentru doamnele cu rochii lungi să se urce. În vremea sa de glorie, șareta era trasă de Doina, o iapa de mari dimensiuni. Deși astăzi Doina nu mai există, se va găsi un cal la fel de frumos și cuminte în satul nostru care să vă plimbe astfel încât să simțiți gustul călătoriilor de afaceri de altă dată.

Pentru că peste Docar și peste Șareta au trecut ani și nu puțini la număr, există posibilitatea ca atunci când ele nu sunt disponibile din punct de vedere tehnic, plimbarea să se facă cu un atelaj modern de 6 locuri din care unul este ocupat de vizitiu sau cu căruța tradițională. Prețurile afișate la această rubrică sunt valabile pentru atelajul modern și pentru căruță dar și pentru Docarul și Șareta din imagini cu condiția că starea tehnică să fie bună în momentul solicitării.

Pe timp de iarnă, când drumurile sunt acoperite de zăpadă, înlocuim trăsurile cu sania.

 Plimbare cu trasura de 5+1 locuri /60 min - 30€

 Plimbare cu trasura de 5+1 locuri /30 min - 15€

 Plimbare cu sania - 5+1 locuri/60 min - 30€

 Plimbare cu sania - 5+1 locuri/30 min - 15€