“Voronetul Țării Romanesti”, cum e denumită biserica ”Sfintii Trei Ierarhi” de către Nicolae Iorga, de la Filipeștii de Pădure, Prahova, a fost ctitorită în 1688 de Bălașa Cantacuzino.
Acest lăcaș a fost declarat monument UNESCO, datorită valorii artistice și istorice a picturii interioare executate de zugravul Pârvu Mutu. La intrare, deasupra ușii, se află pisania bisericii pe care este scris în piatră, cu litere slavone în limbă veche românească că a fost ctitorită în 1688 de Bălașa Cantacuzino. Din păcate, s-au păstrat doar mici fragmente din pisanie, aceasta fiind afectată de trecerea timpului.
Exteriorul bisericii este integral tencuit și văruit. Construcția este solidă, zidurile având o grosime de aproximativ 1,5 m.
Pictura murală originală a fost realizată în 4 ani (în 1692) de către vestitul meșter zugrav Pârvu Mutu, al cărui portret se află pe peretele scării care duce spre clopotniță, deasupra căruia se află inscripționat cu litere slavone : Pârvu Mutu zugrav. În același loc se află și portretele ucenicilor zugravi care au lucrat la această biserică.
Întreaga pictură murală interioară, a fost realizată în perioadă de maturitate artistică a lui Pîrvu Mutu, fiind păstrată prin grija localnicilor. De-o parte și de alta a ușii de la pronaos este realizat un amplu tablou votiv al familiei marelui agă, Matei Cantacuzino, ce înfățișează 55 de membri ai acesteia (ctitorii cu frații, surorile, copiii, bunicii și nepoții). Pictorul a surprins expresia și fizionomia fiecărui membru, trecând astfel de la pictura rigidă, în tradiția picturii bizantine a sfinților, la portretistică umană individualizată. Alături de ei se află și auto-portretul meșterului zugrav Pârvu Mutu, considerat cel mai productiv artist al epocii brâncovenești, apare ca un tânăr cu privirea dârză, ținând în mînă o icoană prăznicar.
Catapeteasma din lemn, lucrată cu migală, prezintă o sculptură uimitor de bogată, iar deasupra ușilor diaconești se află vulturul bicefal cantacuzin. În prezent, în biserică se află această catapeteasmă originală, ce a păstrat icoanele pictate tot de Pârvu Mutu.
În biserică s-au păstrat până în prezent foarte multe obiecte originale vechi : catapeteasma, toate icoanele împărătești, ușa de lemn de la intrarea în biserică, pisania bisericii etc.
Arhitectura și picturile au rămas cele originale, chiar dacă în timp au mai fost executate diferite lucrări de reparații. Restaurarea picturilor murale a durat mai bine de 10 ani, datorită gradului avansat de degradare. Restaurarea catapeteasmei a fost efectuată utilizând documentație tehnică și separată. Bisericii de la Filipeștii de Pădure i s-au făcut o serie de reparații și lucrări de restaurare, care nu au afectat însă stilul architectural al bisericii și nici pictura.