"Caragiale, Caragiale, dacă nu erai mațele, rămâneam tot Haimanale."
Așa cum oamenii care văd pentru prima dată lumina zilei pe valea Provitei se autointitulează "râzători", aceasta fiind o formă de sarcasm, făcând glume unul pe seama altuia și uneori chiar pe seama lor, așa se pare că Provita a adunat tot sarcasmul de pe valea ei și înainte de a se vărsa în Cricovul Dulce l-a lăsat undeva pe dreapta în anul 1852 în familia Caragiale, la 'micul' ION LUCA.
I.L. Caragiale s-a născut în comuna Haimanale, fiind el însuși un “râzător”, fapt confirmat și în scrierile sale în care a adunat tot umorul, sarcasmul și autoironia, caracteristică locuitorilor din satele prin care curge răul Provita.
Caragiale a transformat sarcasmul și umorul oamenilor pe care i-a cunoscut în copilărie în ceea ce se va numi mai târziu satiră. Așa cum ne-a povestit, datorită lucrurilor "bine făcute din această țara care își păstrează tradiția și rostul lor" , comuna în care s-a născut nu se mai numește Haimanale, nu se mai găsește în județul Prahova, ci în Dâmbovița, și casa memorială nu este cea în care a trăit.