Casa memorială Ion Luca Caragiale

"Caragiale, Caragiale, dacă nu erai mațele, rămâneam tot Haimanale."

Așa cum oamenii care văd pentru prima dată lumina zilei pe valea Provitei se autointitulează "râzători", aceasta fiind o formă de sarcasm, făcând glume unul pe seama altuia și uneori chiar pe seama lor, așa se pare că Provita a adunat tot sarcasmul de pe valea ei și înainte de a se vărsa în Cricovul Dulce l-a lăsat undeva pe dreapta în anul 1852 în familia Caragiale, la 'micul' ION LUCA.

I.L. Caragiale s-a născut în comuna Haimanale, fiind el însuși un “râzător”, fapt confirmat și în scrierile sale în care a adunat tot umorul, sarcasmul și autoironia, caracteristică locuitorilor din satele prin care curge răul Provita.

Caragiale a transformat sarcasmul și umorul oamenilor pe care i-a cunoscut în copilărie în ceea ce se va numi mai târziu satiră. Așa cum ne-a povestit, datorită lucrurilor "bine făcute din această țara care își păstrează tradiția și rostul lor" , comuna în care s-a născut nu se mai numește Haimanale, nu se mai găsește în județul Prahova, ci în Dâmbovița, și casa memorială nu este cea în care a trăit.

 

În drum spre Casa Memorială Ion Luca Caragiale se mai pot vizita ruinele Palatului Mavros Cantacuzino, Biserica Magureni, ruinele palatului Drăghici Cantacuzino, Biserica de la Calinesti, Conacul Pană Filipescu și Palatul Postelnicului Cantacuzino și Crucea Negustorilor.

  • DN 72 Nr. 85, Com. Ion Luca Caragiale, jud Prahova
  • 44.9095554, 25.7025217
  • 27.3 km
  • 31 minute
  • 0245 612 877