Pictorul și-a petrecut în această casă ultimii ani din viață (1904-1907), aici găsindu-se și ultimul său atelier. Grigorescu a trăit la Câmpina, cu întreruperi, încă din 1871, iar din 1890 se stabilește în oraș, fiind fascinat de peisajele din împrejurimi.
Frumusețea câmpiilor din împrejurimile ruinelor a inspirat mare parte dintre picturile lui Nicolae Grigorescu. Poienile pe care le-a pictat Grigorescu sunt cele în care Constantin Brâncoveanu a copilărit-aici a pictat Carul cu Boi (o parte din cele 100 care există ) și de asemenea o parte din picturile cu bordeie și care, carele din acest sat fiind modelele din picturile sale rustice.
Nicolae Grigorescu a reprezentat în picturile sale elemente din viața rurală (care cu boi, peisaje câmpenești, țărani), lucrările fiind foarte apreciate atât în timpul vieții sale, cât și după moartea sa, astfel încât, pe o parte din bancnotele românești din perioada 1936 – 1947 ( de 1000, 10000 și de 5000000 de lei) apar desenele înfățișând tărănci executate de Grigorescu și semnătura artisului.
Casa memorială-muzeu se situează în orașul Câmpina. În această casă a trăit și pictat Nicolae Grigorescu (1838 – 1907). Clădirea, construită chiar de artist, a fost ridicată între anii 1902- 1904. În timpul Primului Război Mondial, în casa lui Grigorescu fusese stabilit Cartierul General German iar în 1918, din nefericire, casa a ars complet. O parte din obiecte (mobilier, obiecte personale, fotografii, scrisori, bibliotecă) au fost din fericire salvate, iar ulterior casa a fost reconstituită și în prezent poate fi vizitată. Reconstrucția s-a realizat sub îndrumarea fiului pictorului, de mare ajutor fiind și fotografiile realizate de către Nicolae Grigorescu în timpul vieții sale.