Palatul a fost construit de marele Postelnic Constantin Cantacuzino în anii 1635 – 1641, pe malul drept al Prahovei. Așa cum este menționat în scrierile vremurilor respective, acest conac a adăpostit bogata și vestita bibliotecă a Stolnicului Constantin Cantacuzino (fiul postelnicului), erudit și mare cărturar, poliglot, cel care a renunțat la domnia Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu. Dealtfel, în Palatul Postelnicului Cantacuzino se spune că ar fi copilărit chiar Constantin Brâncoveanu.
Palatul era o construcție impresionantă, conform scrierilor din acea vreme, acesta avea o sală de baie cu finisaje din marmură, cu sistem pe roți de alimentare cu apă curentă adusă din răul Prahova, și face parte din clădirile construite de Cantacuzini pe teritoruiul județului Prahova care aveau încălzire în pardoseală și pereți. Pardoseala era din ceramică smălțuita sau din dale de piatră.
Din păcate, în timpul cutremurelor din 1787 și 1789 palatul a fost parțial distrus și nefiind refăcut, în timp s-a degradat foarte tare. Din vechiul palat s-au mai păstrat doar unele ziduri din cărămidă, pe alocuri tencuite. Conform arhitecului Hoinarescu “Inclusiv cărămida este una specială, realizată dintr-un amestec de argilă, după un procedeu dificil, aceasta fiind lucrată manual. La acea dată existau băi pentru decantarea materialului, iar degresarea se realiza cu un nisip fin. S-a încercat realizarea de cărămizi după același procedeu și nu s-a reușit.”
Din nefericire, din acest palat, în momentul de față, există doar câteva ruine ce amintesc de grandoarea de altă data a clădirii.