Conacul din Lunca Prahovei – maretie, declin si uitare

In galeria de imagini de mai jos se pot vedea in exclusivitate fotografii care au stat ascunse de ochii tuturor, unele dintre ele timp de 94 de ani.

Sunt imagini ale conacului din Lunca Prahovei din care astazi nu a mai ramas absolut nimic.

La distrugerea, spargerea si furtul, intr-un cuvant la disparitia acestei bijuterii, au contribuit doar localnicii. Asa cum spune si dna profesor Enachescu in monografia comunei Magureni:

despre Vila Catargi, complet distrusa, e greu de vorbit, mai ales ca se stie ca omul din zona a contribuit la completa disparitie din dorinta de a-si insusi totul…(….)….Oglinzile de cristal care aveau marimi cat ale peretilor le-au spart si din ele au luat cioburile pe care le-au folosit in casele lor.

Dna profesor Ristea povestea elevilor cum din acest conac s-au furat picturi de Rembrandt, care ulterior au fost puse pe foc de catre localnici….

Despre aceasta bijuterie care ne-a apartinut, noua, comunitatii, stim ca a fost construita de Alexandra Catargi, nascuta Cantacuzino, fiica lui Grigore Cantacuzino zis – Nababul, si sora lui Mihai Cantacuzino. Conacul a fost construit pe zona Morilor.

Suntem bucurosi sa va prezentam si imagini cu superbele gradini despre care s-a vorbit zeci de ani la Magureni. Iata cum descrie dna profesor Enachescu in monografia comunei Magureni aceste gradini:

Prin fata vilei era amenajata o alee de trandafiri urcatori sustinuti de bolti confectionate din lemn incrucisat, iar in spatele vilei aceste bolti din lemn frumos incrucisat erau inlocuite de altele metalice…..(….)…..Spre valea Prahovei, gradina vilei se cobora pe trepte domoale, iar pe dreapta, la cativa metri spre coborare se afla un intrand, un fel de chiosc, cu o singura banca fixata pe perete.

Astazi, din toate aceste gradini mai puteti vedea in lunca de pe garla, un biet iaz care s-a ambitionat sa reziste pana in zilele noastre, acoperit de gunoaie.

Intr-una dintre fotografii, aveti o imagine superba, este vorba de campul dintre Paroasa si Cocorasti pe care se poate vedea o masina ce ridica praf, iar in departare, se vede si Micul Trianon de la Floresti, in apropiere se vede Conacul Catargi si strada Tei pe care chiar erau tei ….si nu era construita nicio casa.

O parte din fotografii reprezinta conacul avariat in urma cutremurului puternic din 1940.
Fotografia care exprima cel mai bine atmosfera perioadei cat si dimensiunile conacului, este cea cu peisaje de iarna…..

Un alt set de fotografii ilustreaza cladirile anexe si cu celebrul grajd al hergheliei ce a apartinut conacului, dar care pastrand proportiile, asa cum a disparut Manastirea Vacaresti degeaba si aceste cladiri au fost rase de pe fata pamantului de lama buldozerului, dupa anul 2008, lasand loc “maretelor ctitorii”.

Astfel, am sters de pe fata pamantului, ceea ce nici comunistii nu au reusit sa faca, ultimele dovezi ale existentei noastre romanesti de pe meleagurile muntene.

Cladirea care a functionat o buna bucata de timp ca gradinita de copii, in satul Paroasa, este fosta cladire administrativa a domeniului Cantacuzino din Paroasa si tot aici isi avea sediul Administratia Padurilor Cantacuzine din Muntenia.

Pentru cei care va mai amintiti fotografiile cu conacul disparut, o sa recunoasteti coloanele de la intrare, atat la grajdul hergheliei, cat si la cladirea administrativa. Dupa aceste cuvinte, ne inspira un citat al unei melodii: “comunismul a murit, dar spiritul a ramas in tara, ne indreptam cu pasi mari spre o parodie nationala. ”

Va lasam sa va bucurati de aceste imagini….pentru ca doar ele ne-au mai ramas!

Lasă un comentariu în câmpul editabil de mai jos.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *