Școala Superioară Țărănească

De câte ori am mers pe DN1 spre munte, în dreptul localității Poiana Câmpina, am zărit pe partea stângă, în vârful unei movile turla unei biserici bătrâne învelită cu șindrilă. Pentru cei care nu știu, biserica a fost construită de spătarul Toma Cantacuzino între anii 1690-1711, și a fost la început de rang boieresc pentru ca apoi să devină de rang domnesc iar din necesitate strategică să devină fortăreață militară. În această cetate medievală existau două tunele subterane: unul cu ieșire spre Izvorul Școlii-probabil că în condiții de excepție cât și condiții normale personalul cetății se alimenta cu apă-și un al doilea care pornea din pivnița de vinuri, din interiorul mănăstirii, pe sub cimitir, spre moara de barit, cu ieșire în prundul Prahovei, tunele care astăzi sunt înfundate.

Dar ce este și mai important este că în jurul anului 1936 aici a fost înființată prima Școala Superioară Țărănească organizată de Fundația Regală Principele Carol din înaltul gând al Majestăți Sale.

Această școală se adresa tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani din zonele colinare ale Munteniei iar cursanții învățau toate cele trebuincioase pentru un gospodar model. Programa școlară cuprindea cursuri de agricultură, pomicultură, gospodărie, zootehnie, aplicații de apicultură și silvicultură și deprinderi și lucrări de atelier.

Școala a fost vizitată de înalți demnitari din țară și de peste hotare de nenumărate ori.

Dr. Prof. Univ. Dimitrie Gusti, director general al Fundației Regale Principele Carol spunea despre absolvenții școlii că vor fi “Strajerii din comuna”.

„Plecând de aici, noi vă vom urmări cu iubire, dar și cu severitate. Voi trebuie să fiți cei mai buni gospodari din comunele voastre. Aveți datoria să îngrijiți de școala din comuna dvs., s-o ajutați. Să iubiți căminul din sat,-dacă este și să-l întăriți, dacă nu, să-l creați. Școala țărănească este o școală a intrecerei pentru sat pentru toate instituțiile satului. Dacă cum ați spus,-prin graiul colegului de adineauri, școala aceasta v-a transformat-atunci transformați și dvs. satul și țărănimea spre binele țării.”

Dr. Prof. Univ. Dimitrie Gusti

În drum spre Școala Superioară Țărănească se mai pot vedea Ruinele Palatului Drăghici Cantacuzino, Biserica Magureni și Ruinele Curții Domnești a Stancai Cantacuzino.

  • Str. Bisericii, nr. 236, com. Poiana Campina, Jud. Prahova
  • 45.131690, 25.706887
  • 16.2 km
  • 21 minute
  • 0244 351 000